علامتی که به منظور معرفی کالا و محصول از دیدگاه با کیفیت بودن و تعهد مورد پسند بودن جنس آن مورد استفاده قرار می گیرد برند یا (علامت تجاری) می گویند. علامت تجاری در برگیرنده مواردی مانند رقم ، حرف، تصویر می باشد. ثبت نمودن علامت تجاری اختیاری می باشد و ممکن است در برخی موارد دولت ثبت آن را الزامی بداند.
الف – برند جمعی
به علامت تجاری که متعلق به یک جماعت قانونی می باشد و معرفی کننده دسته و گروه خاصی است که به تولید آن کالا یا خدمات می پردازند برند جمعی می گویند. مانند : اتحادیه قنادان کرج
ب- برند های تضمینی
هر شخصی که توانایی داشته باشد تا بتواند کالا و خدمات خود را با استاندارد تعیین شده تطبیق بدهد ممکن است برندهایی ،را مورد استفاده قرار دهند که برندهای تضمینی می گویند. مانند ایزو ها
تذکر : مالک این نوع برند حق استفاده از آن را به دلیل ضرورت بی طرفی خودش ندارد.
پ- برند های مشهور :
برندهایی را برند مشهور می نامند که در یک کشور مشهور شده است .( چه ثبت شده باشد و چه ثبت نشده باشد )
انواع ثبت برند
به طور کلی ثبت برند های تجاری را به ثبت برند در ایران و ثبت برند بین المللی (مادرید) تقسیم میکنند.
ثبت برند در ایران شامل ثبت برند فارسی و ثبت برند لاتین میشود.کشور ایران ثبت کننده برند فارسی و غیرفارسی می باشد.
تذکر : به برندی که دارای معنی در یکی از فرهنگ نامه های دارای اعتبار فارسی مانند فرهنگ دهخدا باشد برند فارسی گفته می شود.اگر غیر از این حالت برندی به معنای غیرفارسی(لاتین)باشد ولی به صورت فارسی نوشته شود جز برند لاتین(غیرفارسی)شمرده می شود.
تذکر : کارت بازرگانی یکی از مدارک مهم جهت ثبت برند لاتین می باشد.
در رابطه با حمایت از مالکیت صنعتی با ملاحظه بر تاریخچه کنوانسیون پاریس متوجه می شویم که جهت حمایت از علامت تجارتی در حوزه بین الملل براساس کنوانسیون ذکر شده صاحب علامت(شخص حقوقی یا حقیقی)باید تعدادی تقاضانامه را به صورت تنهایی در اداره های کشورهای مختلف عضو به زبانهای متفاوتی و با پرداخت نمودن هزینه های مختلف و باتوجه به اینکه مدت زمان زیادی را شامل می شود تحویل دهد.
از این رو به منظور اسان سازی روال ثبت بین المللی و کسب نمودن حقوق حاصل از ان تعدادی از کشورهای عضو کنوانسیون پاریس اتحادیه بین المللی را به منظور حمایت از مالکیت صنعتی در جهت کنوانسیون نام برده شده تشکیل داده و در ان نظام مادرید را به نام و عنوان دستورالعمل ثبت بین المللی علامت تجاری تایید کرده اند.
1.ارائه اظهارنامه علامت تنها به صورت فایل الکترونیکی امکان پذیر می باشد.
2.مدارك مثبت هويت متقاضي.
الف) اشخاص حقیقی : نسخه شناسنامه و نسخه کارت ملی.
ب) اشخاص حقوقی : ارائه آخرین روزنامه رسمی دلیل مدیریت نسخه شناسنامه و کارت ملی اشخاصی که صاحب امضا هستند.
3- مدارك نماينده قانونی : چنانچه تقاضا توسط نماینده قانونی ( وکیل، دارنده یا دارندگان حق امضا برای اشخاص حقوقی و…) انجام شده مدارک آن الحاق گردد.
4- از علامت درخواستی حداکثر درابعاد 10×10 سانتی متر 10 نمونه گرافیکی یا فتوکپی یا تصویر ارائه گردد.
5- درصورتی که علامت سه بعدی باشد ارائه علامت به صورت نمونه گرافیکی یا تصویر دوبعدی به طوری که از شش زاویه مختلف درست شده باشد و درمجموع تشکیل دهنده یک نمونه واحد باشد.
6- ارائه مدارکی مانند جواز اعلامیه تأسیس از صنایع یا پروانه بهره برداری صنایع یا پروانه ساخت وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی یا پروانه کسب که مرتبط به فعالیت در رشته مربوط… باشد.
7- استفاده از حق تقدم : درصورتی که به استناد تقاضای ثبت یا ثبت خارج ازکشوراز متقاضی یا متقاضیان ثبت بخواهند از مزایای حق تقدم (حداکثر6ماه) استفاده کنند باید مدارک مربوط به حق تقدم را همراه با اظهارنامه با حداکثر به مدت 15روز از آن تاریخارائه دهند..
8- نمونه ای از قاعده ها و شرایط استفاده ازعلامت جمعی و تاییدنامه مقام صلاحیت دار شناختــه خواهــد شـد کـه آن را در اداره مالـکیت صنعتـی به ثبت رسانـده باشد.
اگر شخص دیگر از آن نام و نشان تجاری یا مشابه آن استفاده ای درخصوص کالای مورد نظر کرده باشد تحت تعقیب کیفـری و حقوقـی قرار خواهـد گـرفت.
در انتها خاطر نشان می شویم که در صورت روبرو شدن با هر سوال و مسئله ای می توانید با وکیل ثبت برند در ارتباط باشید،مشاوران و کارشناسان خبره ما در وکیل ثبت برند آماده ارائه خدمات به متقاضیان محترم می باشند.