با در نظر گرفتن تنوع سلیقه های عموم افراد جامعه و مخارج زیادی که برای رضایت و جلب توجه افراد باید صرف کرد یکی از مهمترین و بنیادی ترین کارها جهت ورود به بازار و شروع فعالیت تجاری موفق گزینش یک اسم مناسب و شایسته برای برند می باشد. در انتخاب اسم هربرند یک استدلال و اندیشه ای خاص وجود دارد که دارای سیاست ویژه ای با در نظر گرفتن مکان و موقعیت دست به انتخاب برند زده و اعتبار و قابلیت برند را به نمایش می گذارد.
فعالیت های اقتصادی و تجاری به شکل مستمردر حال تغییر و تحول می باشد و این امر موجب شده است برای انتخاب برند رو به ایده های مبتکرانه و نوین زده شود . اینگونه برندها این توانایی را دارند در بازار نمود پیدا کنند و به کمال برسند. بنابراین آگاهی داشتن از خصوصیات یک برند معتبر و معروف بسیار مهم است.
استعلام برند قبل از ثبت
پیش از به ثبت رساندن یک برند جهت جلوگیری از تکرار ی بودن برند باید ابتدا از آن استعلام به عمل آورد.
برای اینکه به این باور برسید که برند مورد نظر شما در گذشته به ثبت رسیده است یا خیر برای اولین گام بهتر است توسط فرم استعلام به این منظور دست پیدا کنید.
از آنجا که برندهای به ثبت رسیده در ایران و خارج از کشور اشکال گوناگونی دارند میتواند بسیار تاثیر گزار باشد و به درخواست کننده اطلاع داده می شود تا چه اندازه برند مورد تایید قرار خواهد گرفت.
یکی از مزایای استعلام از برند این است که بواسطه ی آن قادر خواهید بود به نامها، نمونه یا مدل، و فرم و قالب برندهایی که در گذشته به ثبت رسیده اند و همچنین اینکه محصول یا خدمات از چه قسمی می باشد و در چه دسته ای به ثبت رسیده اند دسترسی پیدا کنید که خود باعث میشود درخواست کننده در ثبت برند خود با اعتماد و اطمینان بیشتری اقدام نماید . در نتیجه با گرفتن استعلام برند فرد درخواست کننده در زمان و مخارجی که در اثر عدم پذیرش برند ممکن است پیش آید صرفه جویی خواهد کرد.
به دو صورت می توان ثبت برند را به انجام رسانید:
- ثبت برند جهت اشخاص حقوقی
- ثبت برند جهت اشخاص حقیقی
اسنادی که جهت ثبت برند حقوقی باید ارائه داد
- جواز کسب
- اسناد شرکت و روزنامه اگهی تاسیس شرکت
- چنانچه فردی در شرکت دارای حق امضا می باشد باید فتوکپی سجل و کارت ملی ارائه دهد.
- عکس برند دراندازه 6 در 6 به تعداد 12 عد د
- باید وجود اسم و شکل برند در فرهنگ لغات ثبت برند به اثبات برسد و یه شکل جداکانه درباره آن در برگه ای شرح داده شود.
اسناد مورد نیاز برای ثبت برند اشخاص حقیقی
- پروانه کسب یا جواز ثبت برند
- فتوکپی سجل و کارت ملی
- عکس برند در ابعاد 6 در 6 به تعداد 12 عدد
- وجود اسم و شکل برند در فرهنگ لغات در برگه ای شرح داده شود
مدارک مورد نیاز جهت ثبت برند فارسی
شخص حقیقی
- رونوشت شناسنامه ارائه گردد.
- رونوشت کارت ملی ارائه گردد.
- در صورتی که در برند از حروف لاتین استفاده شده باشد رونوشت کارت بازرگانی ارائه گردد.
- رونوشت مجوز فعالیت اعم از جواز تاسیس،پروانه ی بهره برداری،پروانه ی ساخت،جواز کسب یا کارت بازرگانی و یا هر گونه گواهی فعالیتی که از سازمان های نظارتی و حاکمیتی دولتی صادر شده است ارائه گردد.
شخص حقوقی
- رونوشت شناسنامه ارائه گردد.
- رونوشت کارت ملی ارائه گردد.
- رونوشت روزنامه ی تاسیس و آخرین تغییرات شرکت ارائه گردد قابل ذکر است که از آخرین تغییرات شرکت نباید بیشتر از دو سال گذشته باشد.
- رونوشت مجوز فعالیت اعم ازجواز تاسیس،پروانه ی بهره برداری،پروانه ی ساخت،جواز کسب یا کارت بازرگانی و یا هر گونه گواهی فعالیتی که از سازمان های نظارتی و حاکمیتی دولتی صادر شده است ارائه گردد.
- در صورتی که از حروف لاتین استفاده شده باشد کارت بازرگانی ارائه گردد.
نکته:چنانچه در تصویر علامت یا نام مورد نظر شما به منظور ثبت کلمه یا حروف لاتین استفاده نشده باشد،ارائه ی کارت بازرگانی الزامی نخواهد بود.
مزایای ثبت برند فارسی
- ثبت برند ضمانت می کند که مشتریان قادر می باشند محصولات خود را از یکدیگر تشخیص بدهند.
- ثبت برند شرکتها را توانمند می نماید تا محصولاتشان را از یکدیگر متفاوت کنند.
- ثبت برند وسیله ی بازاریابی و پایه و اساس ایجاد وجهه و شهرت شرکتها هستند.
- با ثبت برند اجازه استفاده از آن ها به اشخاص ثالث داده میشود و منبع مستقیم درآمد از محل حق امتیازها میباشند.
- ثبت برند جزء ضروری موافقتنامههای اعطای نمایندگی می باشند.
- این امکان وجود دارد که ثبت برند دارائی و سرمایه ازرشمند کسب و کار باشند
- ثبت برند شرکتها را تشویق می نماید تا در حفظ یا بهتر شدن کیفیت محصولات سرمایهگذاری نمایند.
- این امکان وجود دارد که ثبت برند برای دریافت وام مفید باشند.
مراحل ثبت برند فارسی
- برای ثبت برند ابتدا می بایست یک اسم نیک و شایسته در نظر گرفت که در کنار آن یک طرح شکیل قرارگرفته شود یا آمیزش هر دوی آنها با هم به شکل گرفتن یک برند موفق منجر خواهند شد.با در نظر گرفتن این موارد می توانید به این اطمینان دست پیدا کنید که برند شما این قابلیت را دارد که در افکار مصرف کنندگان و عموم ثبت شود و محصول یا خدمات مورد نظر را به بهترین وجه ممکن معرفی نماید.
- پس از انجام امور ذکر شده باید از برند مورد نظر خود استعلام به عمل آورید جهت کسب این آگاهی که عین آن برند و یا مشابه آن پیش از این در ان ناحیه به ثبت رسیده یا خیر.چنانچه تشابهی هرچند اندک بین برند شما و یک برند دیگر که پیش از این در همان ناحیه به ثبت رسیده باشد وجود داشته باشد اظهارنامه برند شما مورد قبول واقع نخواهد شد.
- در مرحله بعد می بایست اسنادی را که برای ثبت برند مورد نیاز می باشد تهیه نمائید.
- به سایت اداره مالکیت معنوی به نشانی http://iripo.ssaa.ir مراجعه نمایید و به بخش ثبت اظهارنامه برند وارد شوید به نشانی http://ip.ssaa.ir/BSigns/New.aspx .در این قسمت اظهارنامه ثبت برند را کامل کنید و اسناد مورد نیاز مانند فتوکپی سجل و کارت ملی درخواست کننده یا درخواست کنندگان، مجوز فعالیت، کارت بازرگانی (چنانچه می خواهید برندتان را به لاتین ثبت کنید) و نمونه ای از برند خود به ابعاد 6 ×6 سانتیمتر را در سایت ذکر شده دانلود نمائید.
- بعد از پشت سر گذاشتن و کامل کردن مراحل گفته شده جهت ثبت اظهارنامه برند و تادیه مبلغ مربوطه، شماره پیگیری اظهارنامه و رمز عبور بوسیله ی پیامک از طرف سامانه برای شما فرستاده می شود که برای انجام اقدامات بعدی و وقوف از نوبت شما که در ردیف کدام کارشناس قرار گرفته اید بواسطه شماره پیگیری که برایتان ارسال شد و رمز عبوربکار خواهد رفت.
- چنانچه سه کارشناس و رئیس اداره مالکیت معنوی اظهارنامه برند شما را وارسی کنند و تکمیل بودن و تاییدیه آن را ارائه دهند پیامکی دریافت می نمائید که حاکی از تادیه مبلغ انتشار روزنامه رسمی مرحله اول می باشد.
- پس از تادیه هزینه انتشار روزنامه رسمی مرحله اول و انتشار آن و پس از گذشت سی روز از تاریخ منتشر شدن روزنامه رسمی مرحله اول،هزینه مرحله ی دوم انتشار روزنامه رسمی ثبت برند و حق ثبت می بایست تادیه گردد.
- در مرحله نهایی ثبت برند باید کپی برابر اصل اسنادی که در مرحله تکمیل و ارسال اظهارنامه ثبت علامت تجاری در سامانه اداره مالکیت معنوی کامل کرده و ارائه داده اید و رونوشت کاغذی روزنامه رسمی دو مرحله اول و دوم، را به همراه داشته باشید و به اداره مالکیت معرفته و سند برند خود را اخذ نمائید.