به پروسه مدیریت نمودن کسب و کار نزد مشتریان برندینگ می گویند. برندینگ یعنی مشتریان شما تنها آن جنبه هایی را از کسب و کار بشناسند که شما به ان علاقه مند می باشید.
برند در حقیقت قولی می باشد که شما به مشتری می دهید.
در واقع برندینگ فعالیتی حیاتی جهت کسب و کار و فعالیت ها می باشد زیرا این برند شماست که به آن ها می گوید بایستی از شما چه انتظاری داشته باشند و این انتظار می باشد که سبب به وجود آمدن تمایز میان برند شما و برند رقیب های شما می گردد. به تبیینی دیگر برند شما از آن چه که شما هستید ،قصد دارید چه کسی باشید و این که مردم از شخصیت برند شما چگونه برداشت می کنند به وجود می آید.
آیا شما در صنعت خود شگفتانگیز ظاهر میشوید؟ با تجربهترین هستید؟ قابل اعتمادترین هستید؟ محصول شما گران و باکیفیت است یا ارزان و بیکیفیت؟
این نکته را به یاد داشته باشید که شما نمیتوانید به منظور همه افراد همه چیز باشید. بنابراین در این زمینه سعی و تلاش نکنید!
در حقیقت شما بایستی جامعه ای را با مشخصاتی خاص را در نظر بگیرید و به شکل تخصصی در صنعت خودتان فعالیت نمایید.
می توانید اطلاعات خود را با مطالعه برندینگ شخصی تکمیل نمایید.
راهبرد برند عضو جدانشدنی برندینگ می باشد در خصوص این موضوع مقرر این می باشد که شما قصد دارید کدام پیام برندتان را، چگونه، در چه زمانی و کجا به جامعه هدفتان معرفی کنید.
یک برند زمانی که تحت امر یک استراتژی دقیق و منظم شروع به کار میکند، قادر می باشد رفتار خرید و استفاده مشتریانش را بسیار بهتر و محکمتر از سایر محصولات سامان دهی کند. مثال واضح و روشن این موضوع را میتوانید در نوشیدنی کوکاکولا مشاهده کنید. این محصول شاید قیمتی بالاتر از سایر محصولات ایرانی داشته باشد، اما غالب استفادهکنندگان، این محصول را انتخاب میکنند.
این حس قدرتمند هنگامی کارگر خواهد بود که برند شما از یک کیفیت قابل قبول و البته یک پرشور احساسی بهره ببرد.
بهعنوانمثال، شما کفش آدیداس را بهعنوان یک برند کفش میشناسید که همیشه مورداستعمال ورزشکاران بوده و قیمت بالا و لوکس بودن از مؤلفههای اصلی آن می باشد. مشاهده می کنید؟ واقعاً مسئله فروش کفش نیست، مسئله ارتباط عمیق و صحیح برقرار کردن است.
تعریف شدن یک برند و آنچه در خاطر و ذهن ها شکل خواهد گرفت، یک مسیر ناتمام و طولانی می باشد که در آن کسب وکار میبایست اطلاعات و خصوصیات خود را کاوش و پژوهش نماید.
در حداقلیترین حالت هم به پاسخ دادن به این ۴ سؤال از طرف شما نیازمند می باشد :
تحقیق و پژوهش نمایید، نیازهای مشتریان را استنباط نمایید، علاقه های مشتریان کنونی و مشتریان آینده را بیابید و از دیدگاه خودتان ان ها بررسی و ارزیابی ننمایید و به صورت حقیقی و واقعی از خود آن ها بپرسید.
زمانی که توانستید بفهمید برند شما به چه نام و آوازهای مشهور است و نقاط قوت و ضعف آنها مشخص شد، از این استراتژی ها استفاده نمایید که هم ساده هستند و هم قبل ازاین در برند سازی، آزمون خود را پس دادهاند :
برندینگ دربردارنده همه فعالیتهای اجرایی از جانب شما خواهد بود! بنابراین ، اطمینان داشته باشید که پاسخ تلفنها چطور خواهد بود، از چه لغاتی در مکالمه استفاده میشود و لحن آنها چگونه است، امضای ایمیلتان چیست و هر چیز دیگری در این حوزه که میبایست حراست و نگهبانی گردد.
برپایه و اساس آن چه که به آن شهرت دارید به جلو پیش ببرید:
شما در مکالمه های بین مشتریان و کاربران، به خصوصیات و ویژگی های خاصی شهرت دارید، سعی نمایید که در ارتباط با آنها نیز، همین راهبرد ها را رعایت نمایید.
یک شعار عالی لازم است.
شعاری را به وجود بیاورید که به صورت کوتاه، معنیدار و قابلیت حفظ شدن را داشته باشد که قادر باشد بهخوبی ماهیت برندتان و لزوم استفاده از آن را مشخص و معین نماید.
ظاهر قضیه را هم رعایت کنید
از نظر استعمال از رنگ، محل قرارگیری لوگو، ظاهر و احساسی که منتقل میشود، گوناگونی نداشته باشید. بگذارید همیشه با ظاهری یکسان دیده و رویت شوید.
صادق باشید.
عمل کردن به قولی که به آن ها داده اید امری مهم در برندینگ می باشد در صورتی که شما قول خودتان را اجرا ننمایید نه خودشان بازخواهند گشت و نه مشتری دیگری را دعوت میکنند.
ثابت و استوار باشید.
در صورتی که شما در پروسه برندینگ ثابت قدم و محکم نباشید هیچ کدام یک از مواردی که در بالا ذکر شده است به کارتان نمی آید.
در انتها خاطر نشان می شویم که شما عزیزان در صورت مواجه شذن با هر گونه سوال و یا مسئله ای می توانید با موسسه وکیل ثبت برند تماس حاصل فرمایید.
در جهت اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله مراحل ثبت برند مراجعه نمایید و بدانید که با ثبت برند در اداره ثبت مالکیت صنعتی می توانید از برند خود محافظت نمایید .