در تعریف علامت تجاری ماده 1 قانون ثبت علامت های تجاری و اختراعات بیان می دارد: علامت تجاری به علامتی اعم از نقش، تصویر، رقم،حرف، مهر، لفاف و ……………… که به منظور امتیاز و تشخیص محصول صنعتی، تجاری و یا کشاورزی انتخاب می گردد.
این امکان وجود دارد که یک علامت تجاری به منظور تمییز امتیاز محصول جماعتی از کشاورزان یا ارباب صنعت و یا محصول یک شهر و یا یک ناحیه از سرزمین انتخاب شود.
از ماده بالا استنباط می شود که نوع علامت جنبه حصری ندارد ، بلکه با عنایت به نوآوری اشخاص به منظور شناسایی محصولات واحدهای تولیدی، صنعتی یا خدماتی مانند حمل و نقل زمینی ، هوایی یا دریایی به صورت کلمات ، حروف ، ارقام ، تصاویر افراد عادی یا دانشمندان باشد.
به ثبت رسانیدن علامت تجاری امری اختیاری می باشد. زیرا به ثبت رسانیدن علامت ها سبب می گردد که مالک علامت از حمایت قانون برخوردار گردد بنابراین الزام و ضرورتی به منظور اجباری نمودن آن از جانب قانون گذار به نظر نمی رسد. به سبب تبصره ماده 1 قانون ثبت علامت ها و اختراع ها دربرداشتن علامت تجاری اختیاری می باشد. دربرداشتن علامت تجاری امری اختیاری می باشد مگر در مواردی که دولت آن را الزامی بداند.
طبق ماده 2 قانون ثبت علائم و اختراعات : " حق استعمال انحصاری علامت تجاری فقط برای کسی شناخته خواهد شد که علامت خود را به ثبت رسانیده باشد " .
مطابق ماده 2 ثبت علامت ها و اختراعات حق استفاده انحصاری علامت تجاری تنها برای کسی که علامت خود را ثبت نموده باشد .
به همین دلیل شخص که علامت تجاری خود را ثبت ننموده است قادر نمی باشد از حمایت قانونی برخوردار شود.
در جهت ثبت علائم تجاری خود در اداره ثبت مالکیت صنعتی می توانید از مشاوران و کارشناسان وکیل ثبت برند راهنمایی لازم را اخذ نمایید فقط با یک تماس تلفنی.
علامت تجاری نه تنها باید با دیگر علامت های تجاری تمایز و تفاوت داشته باشد و با نوع و جنس کالا نیز ارتباط تنگاتنگ نشان دهد ، بلکه باید همراه با ابتکار و نوآوری ترسیم و تنظیم گردد و از اسامی عام و گمراه کننده در علامت استفاده نشود ، مثلاَ کلمه " میوه " برای نوع خاصی از میوه مثل " کیوی " یا " موز" نمی تواند به عنوان علامت تجاری انتخاب شود مگر اینکه این کلمه همراه با علامت ها و اشکال دیگر مجموعه ای را تشکیل دهند که به عنوان علامت تجاری آن میوه خاص به کار می رود.
علامت تجاری بایستی جدید ، ابتکاری بوده و گمراه کننده نباشد.
1. جدید بودن علامت تجاری
منظور این می باشد که علامت مورد استفاده بر روی محصول که برای ثبت ارائه می شود، از حیث شکلی باید جدید بوده و سابقه ثبت و استعمال توسط دیگران را نداشته باشد. در علایم مرکب در اجزاء دو علامت مرکب از یک کلمه مشابه استفاده شده باشد و اجزای دیگر یکسان و مشابه نباشند ، به نحوی که جزء مشترک و مشابه دو علامت میان صاحبان آن ها موجبات اختلاف و دعوی را فراهم سازد. شایان ذکر است که با توجه به جدول طبقه بندی کالا ، هر گاه برای نوعی کالای مشخص علامتی از طبقه ای خاص استفاده شود ، شخص دیگری که پس از انتخاب علامت مذکور بخواهد برای کالای خود از نوع مشابه از طبقه مزبور و از همان علامت قبلی استفاده کند ، با ممنوعیت استفاده و ثبت علامت مواجه خواهد شد.
2. ابتکاری بودن علامت تجاری
از خصوصیات دیگر علامت تجاری قابل ثبت ، بدیع وابتکاری بودن آن می باشد، یعنی علامت بایستی همراه با طراحی و ظرایف شکلی باشد. در صورتی که علامت ساده باشد و با خود جنس اشتباه شود از محصول عرضه شده در بازار حمایت نمی کند و آثار خوب تجاری یک علامت ابداعی و ابتکاری را در برنمی گیرد. از طرفی دیگر ، ابتکاری و ابداعی بودن علامت تجاری ایجاب می کند اسامی عام ( مانند کلمه مداد ) به عنوان علامت انتخاب نشود، و بالاخره این که به کار بردن خطوط هندسی به شکل لوزی یا دایره و نیز انتخاب ارقام که نشانگر کیفیت جنس باشد، جنبه ابتکاری ندارد ولی اگر ارقام مورد استفاده با نوع کالا متمایز باشد به منظور استفاده به عنوان علامت، خالی از اشکال خواهد بود.
3. عدم ایجاد اشتباه در نظر مشتری
علامت های تجاری نبایستی به نحوی ترسیم و طراحی شوند که در نظر مشتری اشتباه ایجاد نماید و او را در تفکیک و تمییز علامت های تجاری دیگر که مقداری با یکدیگر مشابهت دارند به سردرگمی و انتخابی نادرست گرفتار نماید. در نظر مشتری ایجاد اشتباه گاه ممکن است با انتخاب نام منطقه ای خاص به عنوان علامت تجاری برای کالایی مشخص که در اصل بین کالا و آن منطقه ارتباطی وجود ندارد ، صورت پذیرد به نحوی که مصرف کننده به تصور اینکه کالا متعلق به آن منطقه است راجع به نوع و مبدا جنس دچار اشتباه شده و در انتخاب و خرید کالا گمراه گردد.
در جهت اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله مراحل ثبت علائم تجاری مراجعه نمایید .