به هر کلمه،حرف،عدد،رنگ،تصویر،ترسیمات،عکس،شکل،برچسب یا ترکیبی از آن ها که جهت تشخیص کالاها یا خدمات مورد استفاده قرار می گیرد علامت تجاری گفته می شود.
در برخی از کشورها شعارهای تبلیغاتی هم علامت تجاری محسوب می شوند و در اداره های ملی ثبت علامت های تجاری آن ها به عنوان علامت تجاری ثبت می گردند.برخی از کشورها هم اجازه می دهند تا اشکالی از علامت های تجاری که در گذشته استفاده نشده اند ثبت شوند.از قبیل این موارد می توان به رنگ ها،علامت های سه بعدی،صداها بوها و….اشاره نمود.با این وجود بعضی از کشورها به منظور ثبت علامت تجاری محدودیت هایی قائل شده اند و فقط مجوز ثبت علامت هایی را صادر نموده اند که می توان مشاهده کرد و یا می توان آن ها را به صورت گرافیکی نشان داد.
وکیل ثبت برند در این مقاله برآنست تا در خصوص علامت های تجاری که قابلیت به ثبت رسیدن را ندارند مطالبی را به متقاضیان محترم ثبت علامت تجاری ارائه نماید.چنانچه با هر سوال و یا مسئله ای روبرو شدید با موسسه وکیل ثبت برند تماس حاصل نمایید مشاوران و کارشناسان ما شما را در این امر مهم یاری خواهند کرد.
کنوانسیون پاریس مطابق با ماده ۶ خود، شرکتهای عضو را موظف میداند که از ثبت برندهایی که ویژگیهای سازمانهای بینالمللی را در خود جای میدهند، خودداری کنند. این برندها از اعتبار قانونی ساقط هستند. این قانون و ماده به منظور تحقق مالکیت صنعتی برای منفعت کشور یا سازمان بین المللی خاصی نیست و جهت استفاده از چنین برندهایی در انواع فعالیتهای صنعتی و تجاری خودداری میشود. این امر در شرایطی که اجازه مقامات صلاحیت دار ضمیمه ثبت شده باشد، بلامانع است. نشانهای متمایز شرکتها شامل پرچم، آرمهای نمایانگر کنترل، علائم نظامی ، علائم رسمی ، ضمانت و هرگونه تقلید از آن نشانه از منظر اصل و ریشه فامیلی میباشد.
ماده ی 5 قانون ثبت علائم و اختراعات،ثبت بعضی از علائم را به عنوان علامت تجارتی منع می کند.و این علائم به شرح ذیل می باشند.
1.علائم دولتی،مملکتی و رسمی(مانند آرم جمهوری اسلامی ایران ،هلال احمرو…)
*وزارت امور خارجه،نمونه هایی از پرچم کشورهای مختلف را به اداره ی ثبت علائم و اختراعات می فرستد تا از ثبت علائمی که مانند آن ها باشد خودداری شود.
2.کلمات یا عباراتی که تصور انتساب به مقامات رسمی ایران را سبب گردد.از قبیل (شاهنشاهی-ساطنتی)دولتی و امثال آن.
3.علائمی که مخل انتظامات عمومی یا منافی عفت باشد.(علائمی که به عنوان علامت تجارتی به کار می رود یا یکی از اجزای علامت تجارتی را تشکیل می دهد،به هیچ وقت نمی تواند بر خلاف ضوابط اسلامی باشد.
4.علامت هایی که در گذشته به ثبت رسیده باشد.
5.کلمات یا عباراتی که به نوعی انتساب به سازمان ها یا مقامات رسمی ایران را تداعی یا القا نماید،از جمله کلماتی چون انقلابی یا دولتی و نظایر آن ها.
مطابق ماده ی 9 قانون ثبت علائم و اختراعات،در موارد ذیل متصدی شعبه ی مذکور در ماده ی 6 تقاضای ثبت را رد خواهد کرد:
در ضمن علامت هایی که اسم و عبارت عمومی و مورد استعمال همگانی باشد را نمی توان به عنوان علامت تجاری قرار داد.–مثلاَ اگر کالا پارچه است نمی توان خود کلمه ی پارچه یا انواع آن از کتان و پنبه و پشم و حریر را برای اسم تجارتی انتخاب کرد-صفات مشخصه ی علامت تجارتی دارا بودن دارا بودن اصالت و تازگی است و این دو حاصل نمی شود مگر با ابتکار.با این حال استعمال یک علامت تجارتی برای کالاهای غیر مشابه اشکال ندارد.چنانکه محصولات متعدد یک بازرگان می تواند دارای یک علامت باشد و دیگری نمی تواند درکالای مشابه علامت ثبت شده ی وی را به کار برد.
در جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص اظهارنامه ثبت برند به مقاله آن مراجعه نمایید و اطلاعات لازم را کسب نمایید.